facebook

Miért Hévíz?

Hévíz

Hévíz Délnyugat-Magyarországon, Zala megyében található történelmi város, melynek a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytavát már a rómaiak is ismerték és istenítették. Egy ókori római legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára fakasztott forrást, aki megszeretett volna gyógyítani egy lebénult gyermeket. A mélyből feltörő meleg víz és forró iszap teljesen felgyógyította a sovány, beteges gyermeket. A kisgyermek pedig maga a későbbi Flavius Theodosius keletrómai császár volt, aki 391-ben a keresztény vallást állami vallássá nyilvánította. A Szent Szűz által fakasztott forrás pedig ma is táplálja a hévízi gyógytavat, és gyógyítja a betegeket.
Hévíz

A Hévízi tó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Vize kalciumot, magnéziumot, hidrogén-karbonátot, ként, és enyhe radont tartalmaz. Hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Nyáron a víz hőfoka 33-35 C, míg télen 24-26 C körül mozog. A tó minden szegletében általában azonos hőmérséklet uralkodik, mivel az 1,5-2 méter magas páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, a többirányú vízáramlás és az óriási véderdő pedig a hőmérséklet egyenletességét biztosítja. Vízhozamának köszönhetően a tó vize három és fél nap alatt teljesen lecserélődik, így mindig tiszta marad.


A megfelelő gyógyhatás érdekében alkalmanként 20-30 percet ajánlott a vízben tölteni, legalább fél órás pihenőkkel megszakítva összesen 1-1,5 óra javasolt. A víz hidrosztatikai nyomása a végtagokra van jótékony hatással, áramlása és finom iszapszemcséi a fürdőző bőrét varázsolja bársonyossá, a vízringató érzése, a lótuszvirágok, valamint a tavat körülölelő természet szépsége megnyugtatják az idegrendszert.

A Hévízi tó különösen javasolt reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések, Bechteree-kór, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelése, továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelése esetén.

Nem ajánlott fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

Fogászat Hévízen

Hévíz nagyszerűen ötvözi a kellemes kikapcsolódást a fogorvosi ellátással. Sokat tapasztalt, profi fogorvosok várják szeretettel betegeiket. Hévíz egyik legkitünőbb fogorvosa, dr Szőke Ádám a Flavius Klinikán modern, kíméletes és fájdalommentesen SOFOT implantációs rendszerével nagy elismerésnek örvend. Így bátran ajánljuk mi is kedves vendégeink számára!

Látnivalók

Hévíz:

Legfőbb látnivalója a Hévízi tó, de gyönyörködhetünk a város természeti szépségeiben a dr Schulhof Vilmos sétányon vagy a Véderdő parkban is. A város számos műemlékkel is büszkélkedhet, többek között az Árpád-kori Szent Magdolna templom, római kori romkert, egy római katona sírja Szentlélek templom, Református-evangélikus templom, Jézus szíve templom. A Muzeális Gyűjteménybe látogatók a hazai és nemzetközi képző- és iparművészek jeles alkotásait csodálhatják meg. Az egregyi borospincéknél pedig gasztronómiai élvezeteknek lehet hódolni. Keszthely: A városba látogató turistának majdhogynem kötelező megcsodálnia a Festetics kastély szépségét és gyönyörködnie a Helikon parkban. A Georgikon Majormúzeumban pedig betekintést nyerhetünk a majorsági gazdálkodásba, a cselédélet rejtelmeibe, továbbá barangolhatunk a Festetics György által 1797-ben alapított, Európa első mezőgazdasági főiskoláján. A Balaton Múzeumban a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékei tekinthetőek meg az érdeklődők számára.
Hévíz Weboldala: http://www.heviz.hu/

Keszthely:

A városba látogató turistának majdhogynem kötelező megcsodálnia a Festetics kastély szépségét és gyönyörködnie a Helikon parkban. A Georgikon Majormúzeumban pedig betekintést nyerhetünk a majorsági gazdálkodásba, a cselédélet rejtelmeibe, továbbá barangolhatunk a Festetics György által 1797-ben alapított, Európa első mezőgazdasági főiskoláján. A Balaton Múzeumban a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékei tekinthetőek meg az érdeklődők számára.
Keszthely Weboldala: http://www.keszthely.hu/

Szigliget:

A Szigligeti Vár és várrom látogatói elé csodás panoráma tárul, miközben egy letűnt kor büszke romja közt barangolnak. Aki nem szeretne elszakadni a történelem kincseitől, az bátran tekintse meg a 13. századi Avasi templomromot.
Szigliget Weboldala: http://www.szigliget.hu/

Tapolca:

A Tapolcai-tavasbarlang lenyűgöző zöldes vizén bátran csónakázhat az ide látogató, miközben a barlang természet formálta szépségeit szemügyre veszi. A barlang páradús levegője a légzőszervi betegségekben szenvedőknek nyújt segítséget. Balatonederics: Az Afrika-Múzeum és Vadasparkban a természet szerelmesei tekinthetik meg a híres vadász, dr Nagy Endre hagyatékát.
Tapolca Weboldala: http://www.tapolca.hu/

Balatonederics:

Az Afrika-Múzeum és Vadasparkban a természet szerelmesei tekinthetik meg a híres vadász, dr Nagy Endre hagyatékát.
Balatonederics Weboldala: http://www.szigliget.hu/

Badacsony:

Híres jó borairól - többek között a Szürkebarátról -, és barátságos vendégszeretetéről, valamint csodás kilátásáról a Balatonra a Badacsony hegyről, amely a tó "Bazaltkoszorús királya".
Badacsony Weboldala: http://www.badacsony.hu/

Sümeg:

A város leghíresebb nevezetessége a Sümegi vár. Múzeumában a nézelődő a vár műkincseit szemlélheti meg, valamint betekintést nyerhet a korabeli várélet mindennapjaiba. A nyári időszakban lovagi tornát is rendeznek, amelyet rendszerint középkori hangulatban eltöltött vacsora követ, ahol a korabeli ételekkel és étkezési szokásokkal ismerkedhetnek a látogatók. A várhegy lábánál található Sümeg legszebb műemléke, a Püspöki palota, melynek szépsége és kialakítása minden bizonnyal egyedülállónak számít hazánkban.
Sümeg Weboldala: http://www.sumeg.hu/

Kis-Balaton:

A Balaton nyílt vizű öble volt egykoron, amely az idők folyamán hordalékkal feltöltődött és lápos árterületté, nádtengerré vált. A Kis-Balaton az ornitológusok paradicsoma, akik nem kevesebb, mint 232 madárfajt (nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém stb.) figyeltek meg. Madárvilága a Kányavári szigetről figyelhető meg a legjobban. Tekintettel arra, hogy a Kis-Balaton fokozottan védett terület, így csak előzetes engedéllyel lehet belépni. Engedélykérés és időpont egyeztetés a fenékpusztai kutatóházban intézhető.
Kis-Balaton Weboldala: http://www.kisbalaton.hu/

Balaton:

Közép-Európa legnagyobb tava, méltón híres borairól, gyümölcseiről és a táj szépségéről. A vízi sportok szerelmesei itt megtalálják mindazt, amit csak kívánnak. Minden évben a Balatonon rendezik meg a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt, amely nagy népszerűségnek örvend. A halászat hódolóinak pedig számos halfajta (garda, csuka,vörösszárnyú keszeg stb.) akadhat a horgára.
Balaton Weboldala: http://www.balaton.hu/

Balaszentgyörgy:

A 18.században épült Csillagvár – mely csillag alakú alaprajzáról kapta a nevét-, eredetileg a Festetics grófok vadászvára volt. A várban megtekinthető egy huszármúzeum , egy kovácsműhely és múzeum, továbbá egy középkori életpanoptikum, amely élethűen mutatja be eleink egy napját. A kisgyermekek nagy örömére pedig a várkertben szabadon megtekinthetőek a Magyarországon háziállatként tartott állatok.
Balaszentgyörgy Weboldala: http://www.balaszentgyorgy.hu/

Zalaszántó:

A település fő érdekessége a Buddhista sztupa, melynek építése 1993-ban fejeződött be. Belsejében 24 méter magas életfa és egy aranyozott Buddha szobor található. A sztupa avatóünnepségén részt vett maga a dalai láma is. A Kotsy-vízimalom is jelentős látnivaló, ahol betekintést nyerhet az érdeklődő a gabona őrlés rejtelmeibe. A környéken több romvár is található (Tátika, Rezi), melyek esetében nemcsak a történelemi jellege érinti meg a látogatót, hanem a táj szépsége is rabul ejti.
Zalaszántó Weboldala: http://www.zalaszanto.hu/